sâmbătă, 2 decembrie 2023

Lucia, românca rămasă pe străzi în Italia. Ajutată de italieni să se întoarcă în țară

 


Lucia, o româncă în vârstă de 60 de ani, a trăit pe străzi în Torpignattara, Roma, timp de o perioadă îndelungată, dar recent a reușit să se reunească cu familia sa din România, potrivit relatărilor din Roma Today.

Ajunsă în Italia acum 20 de ani alături de soțul ei, Lucia a rămas văduvă și fără adăpost, confruntându-se chiar și cu probleme de sănătate. În ciuda acestor provocări, cu sprijinul Comunității Sant’Egidio și al serviciilor sociale locale, ea a reușit să-și regăsească fiul, care locuiește în apropierea Bucureștiului.

Exodul Luciei și al soțului său din România în căutarea unei vieți mai bune în Italia a adus cu sine neajunsuri și suferințe. Deși soțul a găsit inițial un loc de muncă temporar în Roma, după pierderea acestuia, cei doi au devenit oameni străzii.

După decesul soțului, Lucia a rămas singură, fără adăpost și cu cunoștințe limitate de limba italiană. Trăind în zona estică a Romei, ea a devenit subiectul atenției serviciilor sociale municipale și a voluntarilor Comunității Sant’Egidio, care au reușit să câștige încrederea femeii.

Gina Schillirò, reprezentanta Comunității Sant’Egidio din Torpignattara, a povestit despre colaborarea îndelungată cu Lucia, care a durat aproximativ patru ani:

"Povestea noastră cu Lucia a început acum câțiva ani, și dacă am ajuns la un rezultat pozitiv, este pentru că nu am renunțat. Este metoda noastră, să rămânem întotdeauna aproape de cei pe care îi asistăm, de cei care au nevoie de ajutor. Chiar și atunci când ne resping, își schimbă locul, se îndepărtează. Lucia a făcut asta, dar am reușit să înțelegem unde se află, să restabilim relațiile, să-i câștigăm încrederea."

După ce au discutat despre familia Luciei și au aflat că aceasta are copii, voluntarii au reușit să obțină numărul de telefon al fiului său și au organizat o revedere emoționantă prin video.

"Am reușit să o facem să vorbească despre familia ei, lucru pe care nu l-a făcut niciodată în trecut. Ne-a vorbit despre copiii ei, spunea că vrea să meargă la ei, la Bruxelles, dar fără a fi în contact cu ei, așa că n-am avut încredere să o lăsăm să plece fără nicio certitudine. În cele din urmă, mulțumită muncii biroului social operativ al Primăriei, am găsit un număr de telefon, al unui fiu care locuiește lângă București. L-am sunat și s-au văzut pe video, a fost emoționant. Și de câteva zile s-a întors la casa ei. Dar rămânem în contact, vrem să știm cum îi merge și cum stă cu sănătatea." - Gina Schillirò, Comunitatea Sant’Egidio din Torpignattara.

Antonino De Cinti, consilierul social al municipiului V din Roma, a declarat: "Datorită unui efort excepțional comun între Serviciile Sociale municipale, cele departamentale și Comunitatea Sant’Egidio, s-a realizat un miracol uman. Acest efort colectiv extraordinar a permis reunirea acestei persoane cu rudele sale din România."

Această poveste ilustrează impactul pozitiv al solidarității și al muncii asidue în ajutorarea celor aflați în situații dificile, subliniind că fiecare dintre noi poate contribui la schimbarea în bine a vieții altor persoane.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Popular Posts

Search This Blog