sâmbătă, 9 martie 2024

România a câștigat procesul "Roșia Montană".


 România a primit astăzi, 8 martie 2024, Hotărârea Acțiunii Arbitrale Internaționale inițiate de Gabriel Resources Ltd. și Gabriel Resources (Jersey), bazată pe Acordurile privind promovarea și garantarea reciprocă a investițiilor semnate de România cu Guvernul Canadei (ratificat prin Legea nr.356/2009) și Guvernul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (ratificat prin Legea nr.109/1995). Aceasta a fost denumită ARB/15/31.


Conform Hotărârii Tribunalului Arbitral, România a fost găsită vinovată la acuzațiile aduse de Gabriel Resources Ltd. și Gabriel Resources (Jersey).


În plus, reclamanții sunt obligați să suporte cheltuielile de judecată aferente procedurii de arbitraj.


Potrivit Ordinului Tribunalului Arbitral nr.3 din 14 noiembrie 2016, după comunicarea hotărârii arbitrale, orice parte trebuie să comunice, în maxim 20 de zile, informațiile pe care le consideră confidențiale. În vederea evitării oricărui dubiu, România dorește publicarea integrală a hotărârii arbitrale. Prin urmare, dacă tribunalul arbitral va redacta hotărârea arbitrală fără a face trimitere la informațiile confidențiale aflate în posesia sa, atunci hotărârea arbitrală va fi publicată în întregime și va fi disponibilă pe site-ul Centrului Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții (https://icsid.worldbank.org).


Astfel, Ministerul Finanțelor nu va putea publica motivele care fundamentează soluția pronunțată și nu va putea comunica aceste motive decât după trecerea celor 20 de zile.


În această notă, dorim să felicităm avocații și echipa MF, precum și toate celelalte persoane implicate în acest proiect", a comunicat Ministerul Finanțelor.


**UPDATE. Ciolacu anunță că România a câștigat procesul cu Gabriel Resources**

"Am câștigat procesul Roșia Montană!!! Ne-am luptat pentru România pentru că era nedrept ca fiecare salariat și pensionar al acestei țări să fie penalizat pentru ticăloșia unor antiromâni! Mulțumesc echipei de avocați care a reprezentat România cu profesionalism, cinste și onoare! Românii nu trebuie să sufere din cauza deciziilor unor premieri care au pus interesele personale mai presus decât interesele naționale! Nu am acceptat jaful în cazul vaccinurilor anti-Covid, nu am făcut-o nici acum! Bravo, România!", a scris premierul Marcel Ciolacu pe Facebook.


**Cazul Roșia Montană. Cum arată decizia Tribunalului de la Washington**

"Tribunalul arbitral decide următoarele:


1. Respinge în unanimitate obiecțiile pârâtului cu privire la competența Tribunalului și la admisibilitatea pretențiilor.


2. Respinge pretențiile reclamanților pe fond în temeiul BIT Canada-România și în temeiul BIT Marea Britanie-România,


Obligă reclamanții să ramburseze pârâtului cheltuielile de judecată ale procedurilor de arbitraj în valoare de 1.437.574,01 USD, împreună cu o dobândă simplă la o rată fără risc reprezentată de rata de dobândă la un bon de trezorerie al SUA pe trei luni de la data prezentei hotărâri și până la plata integrală.


Obligă reclamanții să ramburseze pârâtului o parte din cheltuielile de judecată ale acestuia


în valoare de 1.154.774,34 EUR, 30.284.053,32 RON și 928,641.70 USD, împreună cu o dobândă simplă la o rată fără risc, așa cum este reprezentată de rata dobânzii la un bon al Trezoreriei SUA pe trei luni de la data prezentei hotărâri și până la plata integrală. Respinge toate celelalte pretenții formulate de părți", se arată în decizia Tribunalului de Arbitraj din Washington (ICISD).


**Roşia Montană aur poartă. De-a lungul istoriei, mulţi l-au râvnit. Cu orice preţ.**

"Roşia Montană, în patrimoniul UNESCO

În 2021, pentru a fi protejată, Roşia Montană a fost înscrisă în patrimoniul UNESCO. "Pentru a ajuta localnicii rămaşi, în zona extrem de pitorească s-a încercat dezvoltarea turismului. Pe lângă galeriile romane din vechile mine, atractive ar putea fi şi casele tradiţonale. Însă iniţiativele au rămas puţine şi localitatea pare mai degrabă părăsită", adaugă Alex Prunean, reporter Observator.


La începutul acestei luni, Guvernul s-a grăbit în declaraţii - vom plăti despăg

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Popular Posts

Search This Blog