luni, 27 noiembrie 2023

Coloana Infinitului, poate cea mai valoroasă operă de artă din România, a ruginit și are pete. Poarta Sărutului are crăpături
 Coloana Infinitului, capodopera lui Constantin Brâncuși și unul dintre cele mai prețioase monumente de artă din România, suferă de pete, infiltrări și rugina acoperă fiecare centimetru. Desfășurată pe verticală și pe orizontală, opera de artă se află într-o stare de degradare vizibilă, iar autoritățile promit de peste un deceniu că vor interveni pentru a o restaura.

În paralel, drumul care ar trebui să lege Coloana Infinitului de alte două monumente emblematice, Poarta Sărutului și Masa Tăcerii, parte a Ansamblului Brâncuși, a fost reabilitat pe o porțiune de 500 de metri. Cu toate acestea, lucrările au fost calificate drept "dezastroase" într-un raport recent. Suprafețele proaspăt reabilitate au început să se crăpeze și să se desprindă înainte de inaugurare.

Constantin Brâncuși, unul dintre cei mai mari artiști pe care România i-a dat lumii, a redefinit conceptul de artă la nivel global, iar operele sale sunt expuse în marile muzee ale lumii. Ansamblul său monumental de la Târgu Jiu, inclusiv Coloana Infinitului, reprezintă cea mai importantă moștenire a artistului și un simbol al patrimoniului cultural românesc.

Cu toate acestea, infrastructura care ar trebui să protejeze și să conecteze aceste monumente istorice a fost lăsată într-o stare deplorabilă. O licitație câștigată de o firmă italiană și subcontractată către o companie din Giurgiu a dus la costuri suplimentare și la calificarea lucrărilor ca fiind un eșec. Acest drum, denumit Calea Eroilor, face parte și el din ansamblul creat de Brâncuși și are un rol inițiatic în călătoria vizitatorilor.

Familia lui Brâncuși a fost marcată și ea de tragedii, iar casa în care s-a născut sculptorul, situată în Hobita, a fost lăsată în paragină. Un colț din casa originală a fost găsit într-un depozit al primăriei, iar eforturile de a proteja și valorifica aceste locuri legate de viața artistului au fost limitate.

În timp ce autoritățile locale și centrale se implică în celebrarea lui Brâncuși, opera sa iconică suferă în tăcere, iar promisiunile de restaurare rămân neîndeplinite. Coloana Infinitului este acum în atenția procurorilor, iar lucrările de restaurare la celelalte monumente se confruntă cu obstacole birocratice și întârzieri.

Cu 27 octombrie 2023 marcând 85 de ani de la inaugurarea Ansamblului, starea de degradare a operelor lui Brâncuși și gestionarea proiectelor de restaurare aduc în prim-plan întrebarea asupra angajamentului real față de protejarea patrimoniului cultural românesc și față de respectul față de moștenirea artistului de geniu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Popular Posts

Search This Blog