sâmbătă, 10 februarie 2024

Fermierii polonezi blochează drumurile şi graniţa cu Ucraina într-un protest la scară naţională


 Fermierii din Franţa, Belgia, Portugalia, Grecia, Spania şi Germania au ieșit în stradă pentru a-și exprima nemulțumirea față de constrângerile impuse de măsurile Uniunii Europene pentru combaterea schimbărilor climatice, precum și față de creșterea costurilor și de ceea ce ei consideră o concurență neloială din partea produselor străine.


În mod special, fermierii din Polonia s-au plâns de importurile de alimente ieftine provenite din Ucraina, criticând dur această situație.


Circa 100 de fermieri și 50 de vehicule au blocat accesul tuturor vehiculelor care se îndreptau spre punctul de trecere a frontierei de la Medyka, a relatat purtătorul de cuvânt al Administraţiei Vămilor din Ucraina, Andriy Demchenko.


Conform mass-mediei poloneze, au fost organizate peste 250 de blocaje în întreaga țară.


Imaginile arată convoaie de tractoare care blochează drumurile și bannere cu mesaje precum "Fără noi, vei fi flămând, dezbrăcat și treaz".


"Astăzi întreaga Europă este în flăcări. Pactul Verde a venit și ne-a distrus concepțiile despre agricultură", a declarat unul dintre protestatari, Wieslaw Gryn, la punctul de trecere a frontierei de la Hrubieszow.


"Nu suntem împotriva soluțiilor pro-ecologice, dar acestea trebuie să fie discutate și stabilite împreună cu fermierii", a adăugat el.


Ministrul polonez al Agriculturii a declarat că înțelege îngrijorările fermierilor, dar și-a exprimat speranța că protestele pot fi organizate fără a provoca "inconveniente majore pentru cetățeni".


"Fermierii au temeri legitime, în special solicitări privind limitarea importurilor excesive de produse din Ucraina și alte piețe non-europene în UE și, în special, în Polonia", a spus Czeslaw Siekierski pentru postul public de radio.


Sindicatul Solidaritatea Fermierilor, care a anunțat săptămâna trecută intenția de a organiza proteste și de a bloca punctele de trecere a frontierei cu Ucraina, intenționează să continue blocarea drumurilor din Polonia până la data de 10 martie.


Într-un comunicat de presă, sindicatul a subliniat că "pasivitatea autorităților poloneze în ceea ce privește importurile de produse agricole și alimentare din Ucraina ne lasă fără altă opțiune decât să declarăm grevă generală". De asemenea, sindicatul a criticat politicile Uniunii Europene.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Popular Posts

Search This Blog