vineri, 5 ianuarie 2024

Zeci de clujeni puși de preot pe ”lista rușinii”, pe ușa bisericii, pentru că nu au plătit taxa de cult

 

La trecerea dintre ani, preotul paroh al Bisericii "Sfântul Arhanghel Mihail" din Mărăști, Cluj-Napoca, a întocmit o "listă a rușinii" cu cei care nu au plătit taxa de cult și a afișat-o pe ușa bisericii, inclusiv cu o parafă oficială. Un clujean a semnalat situația, adăugând că contribuțiile bănești cerute de biserică nu sunt obligatorii, și a calificat acțiunea ca un abuz al preoților asupra enoriașilor.


Taxele bisericești în Biserica Ortodoxă Română sunt stabilite la nivel de parohie sau episcopie, iar suma poate varia de la biserică la biserică. Aceste contribuții sunt percepute pentru buna administrare parohială, dar au fost criticate în trecut pentru practici controversate, cum ar fi refuzul de a oficia slujbe de înmormântare pentru cei care nu au plătit astfel de taxe.



În acest caz, preotul Liviu Cozma, parohul Bisericii "Sfântul Arhanghel Mihail", a fost implicat și într-un scandal în 2018, când a adăugat comentarii personale la comunicatul Bisericii Ortodoxe Române privind participarea la referendumul pentru familie. A incitat enoriașii să meargă la referendum, invocând ideea că homosexualii sau lesbienele vor "vrea să-și înfieze un copil tot dintre copiii noștri".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Popular Posts

Search This Blog