Plângere penală împotriva Ursulei von der Leyen din cauza modului în care a fost negociată achiziția vaccinurilor anti-Covid-19


 Un lobbist belgian a depus o plângere penală împotriva președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și a directorului general al companiei Pfizer, Albert Bourla, în legătură cu negocierile privind contractul de achiziționare a vaccinurilor anti-COVID-19 pentru UE.

Conform Euractiv și News.ro, mesajele SMS schimbate între cei doi oficiali ar putea fi examinate de judecătorul însărcinat cu dosarul.

Ursula von der Leyen și Albert Bourla sunt suspectați că au negociat extinderea contractului în ciuda plângerilor administrative împotriva Comisiei Europene. Lobbistul consideră că aceste presupuse fapte au subminat finanțele publice și încrederea publică. Potrivit Eurodeputatei Michele Rivasi, președinta Comisiei Europene este acuzată de "uzurpare de funcție și de titlu", "distrugere de documente publice" și "preluare ilegală de interese și corupție".

Judecătorul de instrucție Frédéric Frenay ar putea cere ridicarea imunității Ursulei von der Leyen pentru a putea desfășura ancheta.

Comentarii