O bătrână în vârstă de 73 de ani este un exemplu de urmat! Femeia din satul Streaua, de lângă Ştefăneşti-Argeş, merge zilnic pe jos 12 kilometri până în centrul orașului, pentru a-și vine coșurile și măturile din răchită pe care le face. Întotdeauna îmbrăcată la fel: în ie și fotă.
Doamna Vasilica Negru locuiește într-o casă veche, în vârful unui deal, la șase kilometri de orașul Ștefănești.
Rareori vezi vreun autobuz traversând satul, dar distanța nu a împiedicat-o să-și câștige traiul. Produce coșuri din răchită și mături, pe care le vinde în centrul orașului.
Directoarea Centrului Cultural Ștefănești, Lavinia Năstase, este cea care i-a descoperit povestea.
„Tanti Vasilica nu pierde nicio slujbă de la biserică decât dacă e bolnavă. E cel mai politicos om pe care l-am cunoscut şi nu rămâne datoare nimănui.
Recent a venit la Primăria Ştefăneşti să aducă dovada cuponului de pensie în baza căruia a primit măşti şi să îmi restituie cei 10 lei pe care îi trimisesem pentru maxi-taxi ca să vină la o expoziţie pe care am organizat-o la Centrul Cultural Ştefăneşti despre holocaustul romilor.
Mi-a reamintit că merge pe jos şi că fiind bolnavă, nu a putut călători. Dacă aş avea posibilitatea legală, aş lua-o la Centrul Cultural Ştefăneşti pentru a le preda copiilor meşteşuguri. Şi dacă le-ar preda o lună copiilor ar fi un lucru minunat”, spune Lavinia pentru adevărul.ro.
Viața nu a fost mereu blândă cu ea. Nu are copii, iar bărbatul a părăsit-o când era tânără. Și-a ajutat în schimb fratele, rămas văduv cu trei copii, pe care i-a crescut.
Vinde mături în costum popular
Nici vârsta, nici distanța nu au împiedicat-o să-și câștige traiul. Și nu oricum, ci mereu îmbrăcată în straie populare. Are acasă zeci de costume primite de la alții, pe care le scoate zilnic la oraș.
Nici mersul pe jos nu i se pare o povară. E mai greu atunci când e frig, însă spune că s-a oblișnuit de atâția ani.
“Port costum popular de când eram mică, nu pot face altfel. Am şi mai multe costume populare pe care le-am primit. Fac coşuri şi mături din copilărie, mama şi tata îmi dădeau peste mână când eram mică dacă nu lucram bine, îmi spuneam că trebuie să am o meserie şi să o fac bine. Şi, încet-încet, a început să îmi placă să fac coşuri şi mături din răchită, să împletesc la ele ore în şir…”, a povestit bătrâna.
sursa: stiriromania.ro