Alertă planetară! Un aliat al Americii a ridicat 80 de avioane de război


Avioanele nord-coreene au zburat la nord de aşa-numita Linie de acţiune tactică aeriană, trasată la 20 kilometri nord de linia de demarcaţie militară, a precizat armata sud-coreeană într-un comunicat.

Ca reacţie, Coreea de Sud a ridicat de la sol 80 de avioane, inclusiv avioane de luptă invizibile F-35A. Cele aproximativ 240 de avioane care participă la exerciţiile aeriene ‘Vigilant Storm’ cu SUA şi-au continuat exerciţiile, indică armata sud-coreeană.

Zece avioane nord-coreene au întreprins manevre similare luna trecută, determinând Coreea de Sud să ridice mai multe avioane de luptă de la sol pentru interceptarea lor.

Aceste manevre intervin după ce armata Coreei de Nord a efectuat peste 80 de tiruri de artilerie în mare în timpul nopţii de joi spre vineri şi a lansat mai multe rachete în mare joi, inclusiv o posibilă rachetă balistică intercontinentală (ICBM), al cărei tir a fost aparent ratat.

Armata sud-coreeană a precizat că cele aproximativ 80 de tiruri de artilerie au fost efectuate începând de joi ora locală 23:28 în ‘zona tampon’ maritimă din regiunea Kumkang, în provincia Kangwon, pe coasta de est a ţării.

Acest tir de baraj reprezintă „o încălcare clară” a acordului intercoreean din 2018, care a stabilit aceste zone tampon cu scopul de a reduce tensiunile dintre cele două părţi, a semnalat Statul Major sud-coreean.

SUA au denunţat „tirul ilegal şi destabilizator al unei rachete balistice intercontinentale”. Seulul şi Washingtonul au promis să ia noi măsuri pentru a-şi demonstra „hotărârea şi capacităţile” faţă de ameninţările în creştere ale Coreei de Nord.

Phenianul a lansat 30 de rachete miercuri şi joi, dintre care una a ajuns în apropierea apelor teritoriale ale Coreei de Sud pentru prima oară după sfârşitul războiului din Coreea în 1953.

Preşedintele sud-coreean Yoon Suk-yeol a declarat că este vorba despre o „invazie teritorială de fapt”, potrivit AFP.

Aceste lansări au determinat SUA şi Coreea de Sud să prelungească exerciţiile aeriene până sâmbătă, ceea ce a înfuriat Phenianul.

Autorităţile nord-coreene au declarat că prelungirea acestor exerciţii constituie o „alegere foarte periculoasă şi rea” şi a lansat trei rachete balistice cu rază scurtă de acţiune spre sfârşitul zilei de joi.

Provocările Phenianului, „în special în timpul perioadei noastre de doliu naţional, sunt împotriva umanităţii şi a umanismului”, a declarat vineri Lee Hyo-jung, un purtător de cuvânt al Ministerului Unificării din Seul, referindu-se la busculada soldată cu 156 de morţi la Seul în timpul Halloween-ului.

sursa: economica.net

Trimiteți un comentariu

Mai nouă Mai veche

Recomand

Formular de contact