Ideea inedită a unor săteni din Gorj ca să economisească la factura de energie: "Aprinde şapte becuri şi un televizor în casă"

 

Roata morii se învârteşte din nou. Ca să fim siguri că vom avea pâine în vremuri grele, am ajuns facem făină după metode din moşi-strămoşi. Cum se macină criza la morile de apă...

Făină, dar și energie electrică

Curge din nou apa pe jgheaburi. Într-un mic cătun din comuna Padeş, din Gorj, în vârf de munte, o familie a recondiţionat moara. Bijuteria care îţi dă impresia că eşti într-un muzeu al satului macină cât e ziua de lungă.

Reporter-Petruţa, fiica proprietarului: - Acum, cu grâul ce faceţi?

- Pentru păsări.

- Dacă apropiem pietrele, iese mai fină?

- Da, dacă le lăsăm mai jos, iese făina mult mai fină.

Toţi sătenii îşi fac făina şi mălaiul aici. Şi nu plătesc nimic. Solicitările s-au înmulţit odată cu scumpirile din ultimele luni. Doar apă să fie.

Reporter-Localnic: Ieşiţi mai bine dacă duceţi boabele la moară?

- Bineînţeles. Mai ieftin, mai de calitate şi mai sănătoasă.

Reporter-Romel, fiul proprietarului: Decât să cumpere de la magazin kilogramul de făină cu 6 lei, mai bine cumpără o baniţă de boabe şi vine şi macină la noi. Şi aşa ies mai ieftin. Mai sunt două familii, aici sus în munte, care când recoltează porumbul de câmp îl usucă şi vin la noi şi-l macină. Câtă iese, atâta iese. Noi nu oprim nici măcar un kilogram de făină.

- Nimic?

- Nu, nimic. E gratis!

Diana Speretoiu, reporter Observator: Într-o zi, când e apă din belşug, această moară veche de aproape două secole poate să macine chiar şi o jumătate de tonă de făină.

Moara familiei Barbu macină grâu, dar şi poveşti.

Romică Barbu, proprietarul morii: Moara asta e foarte bătrână. E de la 1821. E făcută, cred eu, de Tudor Vladimirescu. Un bunic de-al meu a cumpărat-o. În 1826 a cumpărat-o.

Când nu e nevoie de făină, moara nu stă degeaba: produce curent. Aprinde şapte becuri şi un televizor în casă. Proprietar: Deviem apa şi băgăm apa la roata de curent şi producem energie electrică.

Romel, fiul proprietarului: Din cauza scumpirilor la energia electrică, am improvizat un generator. Am făcut o instalaţie pe apă şi am schimbat debitul de la moara de făină, la generatorul de curent ca să producă energie electrică. 

Astfel de mori pe apă mai funcţionează şi în judeţele Mehedinţi şi Maramureş.

sursa: observatornews.ro

Trimiteți un comentariu

Mai nouă Mai veche

Recomand

Formular de contact