Zelenski: „Dacă noi dispărem, vor urma Letonia, Lituania, Estonia... Până la Zidul Berlinului, credeţi-mă!”

 

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut joi statelor occidentale să sporească sprijinul militar pentru țara sa, susținând dacă Ucraina va fi înfrântă de Rusia aceasta din urmă va ataca apoi restul Europei de Est, program cu state baltice, pentru a ajunge „până la Zidul Berlinului”. ”, dar sa declarat dispus să negocieze direct cu omologul său rus Vladimir Putin, „singurul mod de a opri războiul”.

„Dacă noi dispărem - să ne apere Dumnezeu -, vor urma Letonia, Lituania, Estonia etc. Până la Zidul Berlinului, credeți-mă!”, a spus Zelenski în fața presei, cerând statelor occidentale „să închidă cerul” ucrainean în fața avioanelor. ruse, adică să creeze o zonă de excludere aeriană, și să dea avioane forțelor aeriene ucrainene.

„Iar dacă nu aveţi forţa să închideţi cerul, atunci daţi-mi avioane!”, le-a cerut preşedintele ucrainean statelor occidentale, scrie Agerpres. El sa declarat de pregătit să discute direct cu președintele rus Vladimir Putin pentru a opri războiul declanșat de acesta împotriva Ucrainei. Însă la și admonestat în același timp: „Ce vrei de la noi? Pleacă de pe pământul nostru!”.

Apoi a continuat, adresându-se tot lui Putin: ''Aşază-te la masă cu mine (...), dar nu la 30 de metri, cum ai făcut cu (Emmanuel) Macron sau (Olaf) Scholz. Sunt un tip normal, nu muşc!''.

Mai devreme, ministrul britanic al apărării Ben Wallace a spus că rachetele antiaeriene oferite de Occident armatei ucrainene ar putea avea practic acelaşi efect cu crearea de către NATO a unei zone de excludere aeriană deasupra Ucrainei, fără să implice riscurile unei asemenea acţiuni, în special acela al unor posibile confruntări directe între avioanele NATO şi cele ale Rusiei.

Mai mult, a explicat Wallace, citat de agenția EFE, o zonă de excludere aeriană ar împiedica doar acțiunile aviației ruse, ci și pe cele ale aviației ucrainene, astfel că din acest punct de vedere ea nu ar fi avantajoasă pentru armata ucraineană, care. s-ar vedea lipsită de opţiunea atacurilor aeriene asupra trupelor ruse.

Președintele Zelenski a avut în vedere telefonul cu zi o discuție la omologul său Emmanuel Macron, care a vorbit de asemenea cu Vladimir Putin. După discuția dintre Macron și Putin, declarațiile Kremlinului și ale Palatului Elysee, președintele rus sa declarat hotărât să continue ofensiva militară în Ucraina până la atingerea obiectivelor sale, menționând printre acestea demilitarizarea Ucrainei și stabilitatea unui statut de neutralitate pentru această țară.

sursa: Digi24.ro

Trimiteți un comentariu

Mai nouă Mai veche

Recomand

Formular de contact