Ucraina deplânge moartea colonelului Oksanchenko, unul dintre cei mai apreciaţi piloţi. Poreclit ''Lupul Gri'', şi-a găsit sfârşitul pe cerul Kievului

 


Unul dintre cei mai importanţi piloţi de luptă al Forțelor Aeriene Ucrainene, colonelul Oleksandr Oksanchenko, a fost ucis în lupta împotriva invaziei Rusiei, vineri noaptea. Avionul său a fost doborât deasupra Kievului de către sistemul rusesc de rachete S-400 Triumph, potrivit datelor apărării ucrainene. 


Poreclit ''Lupul Gri'', Oleksandr Oksanchenko a câștigat o serie de premii pentru cel mai bun spectacol aviatic la mai multe evenimente din Europa. După moartea sa, cel considerat unul dintre cei mai buni piloți din lume, a primit titlul de ''Erou al Ucrainei'' din partea şefului statului Volodimir Zelenski, a anunțat Biroul Președintelui pe rețelele de socializare pe 1 martie 2022.

Potrivit unei postări pe Facebook a paginii European Airshows, Oksanchenko și-a pierdut viața vineri seară, când avionul său a fost doborât de sistemul rusesc de rachete S-400 Triumph, deși acest lucru nu a fost confirmat oficial, conform The Aviationist

Bărbatul a câștigat faima internațională ca pilot pe aeronavele Suhoi Su-27, cu Brigada 831 de Aviație Tactică de la baza aeriană Myrhorod, participând la diferite spectacole aeriene europene, inclusiv SIAF, Royal International Air Tattoo și Festivalul Aerian Internațional Ceh. În special, la RIAT 2017 a primit Trofeul ''As the Crow Flies'', pentru cea mai bună demonstrație generală de zbor. 

Pilotul s-a retras din serviciul activ în 2018, dar a continuat să servească ca şi consultant și antrenor, dar, în urma atacului rusesc asupra Ucrainei, s-a întors ca voluntar. Şi-a găsit în cele din urmă moartea pe cerul Kievului. Nu se ştie exact pe ce tip de avion zbura Oksanchenko când a fost doborât.

sursa: observatornews.ro

Trimiteți un comentariu

Mai nouă Mai veche

Recomand

Formular de contact