SUA: Kievul nu are nevoie cu adevărat de avioane de luptă, va primi mai multe arme sol-aer


 

Statele Unite au declarat joi că Ucraina nu are nevoie cu adevărat de avioane de luptă pentru a contracara atacurile ruse, dar au luat în considerare să-i furnizeze mai multe sisteme de apărare sol-aer.

„Avioanele nu sunt ceea ce au nevoie în principal partenerii noştri ucraineni în acest moment”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, notează AFP, citată de Agerpres.

„Când analizăm distrugerea semănată de Kremlin asupra regiunilor Ucrainei, aceasta este cauzată în principal de rachete”, „proiectile”, „tiruri de artilerie”, a estimat el. „Avioanele nu sunt cel mai bine plasate pentru a elimina aceste arme”, a subliniat purtătorul de cuvânt.

Potrivit lui Ned Price, armata ucraineană mai are „mai multe escadrile de avioane” în stare de zbor. El a adăugat că „eficacitatea” flotei aeriene ruse a fost „limitată de sistemele de apărare aeriană de la sol”, fie că sunt „rachete sol-aer” sau sisteme portabile - cum ar fi Stingers, furnizate de americani.

„Vom continua să furnizăm partenerilor noştri ucraineni sisteme sol-aer” şi „poate vom furniza şi mai multe”, a spus el.

Statele Unite au respins definitiv miercuri propunerea Poloniei de a livra avioanele sale MiG-29 armatei americane pentru a fi predate ulterior Ucrainei, considerând că oferta Varşoviei este „riscantă” şi susceptibilă să provoace o escaladare rusă.

Washingtonul nu a exclus complet ca o ţară din NATO să poată livra Kievului avioane de luptă, dar ar fi o chestiune ce ţine de „decizia sa suverană”, a subliniat purtătorul de cuvânt, dând de înţeles că Statele Unite nu ar fi deschis în favoarea acesteia.

Ned Price a reamintit că serviciile americane de informaţii au avertizat împotriva transferului de avioane din ţările Alianţei Nord-Atlantice în Ucraina, deoarece acest lucru ar fi putea fi considerat o „escaladare” de către preşedintele rus Vladimir Putin, cu riscul de a se ajunge la o confruntare directă între NATO şi Rusia.

Trimiteți un comentariu

Mai nouă Mai veche

Recomand

Formular de contact