Război în Ucraina. 5.000 de oameni au fost evacuați din Sumî. În cursul nopții au fost bombardamente în Harkov


 

Războiul din Ucraina continuă. Au fost din nou bombardamente, în timpul nopții. Cele mai puternice explozii s-au auzit în regiunea Harkov, iar la Kiev au răsunat alarmele antiaeriene. Tot în cursul nopții, aproximativ 5.000 de oameni evacuați din Sumî au ajuns la Poltava, oraș care până acum nu a fost atacat de forțele rusești. 


Banca Națională a Ucrainei le recomandă refugiaților să nu plece cu bani cash, ci să țină banii pe card

ACTUALIZARE ORA 9.39 Banca Națională a Ucrainei recomandă ucrainenilor care intenționează să plece în străinătate să-și țină banii pe card și să nu plece cu cash.

În străinătate, ucrainenii pot face plăți fără numerar pentru bunuri și servicii folosind carduri de plată emise de băncile ucrainene. Retragerea numerarului în moneda țării gazdă este, de asemenea, o opțiune. Atunci când se efectuează astfel de plăți și/sau retrageri, conversia se efectuează pe baza unei rate de conversie stabilite de banca emitentă ucraineană (nu a cursului de schimb în numerar), potrivit sursei citate.

„De când a izbucnit războiul, mulți ucraineni au fost forțați să-și părăsească casele și să fugă în țările vecine. Cei care au trecut granița cu grivne (moneda locală a Ucrainei – n.r.) în buzunare s-au trezit în imposibilitatea de a le schimba în moneda locală sau au fost nevoiți să accepte cursuri de schimb care fac astfel de tranzacții fără valoare.

BNU este conștientă de această problemă și lucrează deja cu băncile centrale ale țărilor vecine pentru a o rezolva. Dar asta va dura timp. Dacă intenționați să părăsiți Ucraina, vă recomandăm să utilizați în siguranță cardul de plată în străinătate. În plățile fără numerar, ratele de conversie sunt mult mai bune decât cursul de schimb al numerarului pe piața neagră”, a declarat viceguvernatorul BNU Oleksii Shaban.


SUA consideră „mort” gazoductul Nord Stream 2

ACTUALIZARE ORA 8.39  Gazoductul Nord Stream 2 dintre Rusia şi Germania, vizat de sancţiuni adoptate de Berlin şi Washington după invazia rusă din Ucraina, este „mort” şi nu poate fi „resuscitat”, a declarat marţi subsecretarul american de stat Victoria Nuland.

„Consider că Nord Stream 2 este în prezent mort”, „este o mare bucată de metal pe fundul mării, şi nu cred că poate fi resuscitat”, a spus Victoria Nuland în cadrul unei audieri parlamentare.

Trupele rusești nu au reușit să înainteze spre Kiev

ACTUALIZARE ORA 8.35 Forțele ruse nu au reușit să facă o pătrundere semnificativă în nordul Kievului, iar forțele ucrainene par să reușească să doboare avioane inamice, potrivit celor mai recente informații ale Ministerului britanic al Apărării, citate de The Guardian.

„Luptele sunt în desfășurare la nord-vest de Kiev, forțele ruse nu reușesc să facă progrese semnificative. Apărarea antiaeriană ucraineană pare să fi avut un succes considerabil împotriva aeronavelor moderne de luptă ale Rusiei, împiedicându-le probabil să obțină orice grad de control al spațiului aerian,” arată ministerul.

Serghei Lavrov și Dmitro Kuleba se întâlnesc în Turcia

ACTUALIZARE ORA 8.34 Ministrul rus de externe Serghei Lavrov va merge azi în Turcia pentru discuții cu omologul său ucrainean, Dmitro Kuleba, anunță Reuters.

Diplomații se vor întâlni în stațiunea Antalya, după oferte repetate ale Turciei de a găzdui negocieri și de a media între cele două părți, potrivit The Guardian.

ACTUALIZARE ORA 8.10. Japonia trimite Ucrainei veste antiglonţ, transmite CNN, care precizează că acesta este un gest istoric al Japoniei, țară care şi-a respectat Constituţia pacifistă după Al Doilea Război Mondial.

Este pentru prima dată când Japonia trimite veste antiglonţ în străinătate.

ACTUALIZARE ORA 7.50. Guvernatorul din Sumî, din nord-estul Ucrainei, spune că un coridor umanitar, care a fost deschis mai devreme, marți, va continua miercuri.

S-a estimat că aproximativ 5.000 de persoane au părăsit Sumî în două etape de evacuare, potrivit guvernului ucrainean.

Sumî, în apropiere de granița cu Rusia, a fost de zile întregi ținta unor bombardamente puternice. Luni, 22 de persoane - inclusiv trei copii - au fost ucise în atacurile aeriene ruse, au declarat oficialii locali.

Moscova a anunțat încă o încetare a focului umanitar pentru a permite civililor din orașele atacate să fugă, scrie BBC.

Coridoarele vor fi din nou amenajate pentru Kiev, Cernihov, Sumî, Harkov și Mariupol la ora locală 10:00. Este a treia oară când Moscova a anunțat încetarea focului - dintre care majoritatea au eșuat.

ACTUALIZARE ORA 7.40. Voluntarii străini vor putea obţine cetăţenia ucraineană dacă doresc, a declarat prim-adjunctul ministrului de interne Yevhen Yenin. 

Douăzeci de mii de voluntari străini s-au alăturat forţelor ucrainene pentru a lupta împotriva Rusiei începând cu 6 martie mai spune sursa citată. 

"Acești oameni vor semna un contract, vor primi un pașaport militar, care apoi le înlocuiește permisul de ședere. În viitor, dacă vreunul dintre acești cetățeni străini ar dori să devină cetățeni ucraineni, legislația noastră le oferă o cale pentru asta", a spus el, potrivit la Ukrinform, scrie CNN.

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, declara, duminică seară, că peste 20.000 de oameni din 52 de ţări s-au oferit deja să lupte în Ucraina. De asemenea, Kuleba i-a îndemnat pe ucrainenii care locuiesc în alte ţări să înceapă o campanie pentru a promova aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană. 

ACTUALIZARE ORA 7.00. La Jîtomîr, rachetele au căzut peste 7 case. 5 oameni, dintre care doi copii mai mici de un an, au murit.

Organizația Națiunilor Unite estimează că, de la începutul războiului, 474 de civili au murit și 861 au fost răniți.

Armata ucraineană anunță că ofensiva și-a încetinit ritmul în ultimele două zile, însă apar informații conform cărora Rusia s-ar pregăti să atace masiv Kievul. Institutul pentru Studiul Războiului estimează că acest lucru s-ar putea întâmpla în următoarele 24-96 de ore.

De asemenea, au apărut în presa americană imagini ale unui tren blindat, care ar fi plecat din Crimeea spre centrul Ucrainei. Un oficial al Pentagonului a vorbit despre un nou convoi militar rusesc, aflat la 60 de kilometri de Kiev. 

Sunt informații îngrijorătoare și despre centralele nucleare din Ucraina. Garda Națională a Rusiei a anunțat că a preluat controlul deplin asupra celei de la Zaporojie, în timp ce Agenția Internațională pentru Energie Atomică nu mai primește informații de la Cernobîl.

5.000 de persoane au fost evacuate cu succes din Sumî

ACTUALIZARE ORA 6.45. Un număr de 5.000 de persoane au fost evacuate cu succes din Sumî în Regiunea Poltava pe 8 martie, potrivit lui Dmytro Lunin, care conduce Administraţia Militară a Regiunii Poltava.

Persoanele evacuate sunt majoritate femei şi copii, precum şi cetăţeni ai Turciei. Autorităţile ucrainene anunţaseră înfiinţarea unui coridor umanitar, marţi dimineaţă, pentru evacuarea civililor din Sumî, oraş de peste 250.000 de locuitori situat în apropierea graniţei cu Rusia şi unde au avut loc lupte grele de câteva zile.

Primii civili evacuaţi prin coridoare umanitare din oraşul Sumî, la 350 km nord-est de Kiev, au ajuns "în siguranţă" în centrul ţării, a anunţat marţi noaptea şeful adjunct al administraţiei prezidenţiale ucrainene, relatează Le Figaro.

Rușilor li se interzice să mai cumpere valută până cel puțin în luna septembrie

ACTUALIZARE 9 MARTIE 00:40 Vânzarea de valută de către bănci va fi suspendată până pe 9 septembrie, a anunţat miercuri într-un comunicat de presă Banca Centrală a Rusiei, lovită de sancţiuni occidentale fără precedent, din cauza ofensivei ruse în Ucraina, transmite AFP, citată de Agerpres.

Între 9 martie şi 9 septembrie 2022, „băncile nu vor putea vinde valută străină cetăţenilor”, se arată în comunicat, care adaugă că, în schimb, cetățenii ruşi vor putea totuși, în această perioadă, să meargă la bănci și să schimbe în ruble valuta pe care o dețin.

Rubla a doborât luni noi recorduri istorice de depreciere faţă de monedele occidentale, în contextul în care Rusia este lovită de sancţiuni occidentale fără precedent, care au vizat în special Banca Centrală şi cele mai mari bănci ale ţării.

Comentarii