Pilotul aeronavei MiG-21 care s-a prăbușit după ce a decolat de la Mihail Kogălniceanu a fost găsit mort, după câteva ore de căutări 

Un avion MiG-21 al aviaţiei române s-a prăbușit miercuri seara, după ce a decolat de la baza Mihail Kogălniceanu pentru misiune de patrulare aeriană deasupra Dobrogei. Un elicopter IAR 330-Puma trimis în misiune de salvare-căutare s-a prăbuşit, de asemenea, iar 7 militari aflați la bordul aparatului şi-au pierdut viaţa. Joi, la ora 2:00, MApN a anunțat că pilotul avionului de vânătoare a fost găsit decedat.

ACTUALIZARE, joi, 3 martie, 02:00 - Pilotul avionului MiG-21 LanceR prăbuşit miercuri, 2 martie, în judeţul Constanța, şi-a pierdut viaţa, anunță MapN într-un comunicat.

Pilotul avea 31 de ani, era căsătorit şi nu avea copii. Din anul 2014, îndeplinea funcţia de pilot în cadrul Escadrilei 861 Aviație Luptă în Baza 86 Aeriană de la Borcea. Acumulase peste 570 de ore de zbor, din care aproximativ 420 pe MiG-21 LanceR.

O comisie a Statului Major al Forţelor Aeriene și Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Constanța continuă cercetarea împrejurărilor în care s-a produs accidentul.

Conducerea Ministerului Apărării îşi exprimă regretul pentru tragicul accident şi este alături de familia îndoliată a căpitanului căzut la datorie.

Joi, 3 martie, în toate unităţile militare din țară și în cele dislocate în afara teritoriului național vor fi organizate ceremonii militare și religioase de comemorare pentru militarii căzuți la datorie.

Aeronava prăbușită în apropiere de localitatea Cogealac, într-o zonă nelocuită, făcea parte dintr-o formație de două avioane MiG-21 LanceR care executa misiuni de patrulare aeriană deasupra Dobrogei, mai informează MApN în comunicat.

Legătura radio a turnului de control cu aeronava prăbușită a fost pierdută la ora 20:00, iar la ora 20:03 a dispărut de pe radar, într-o zonă cuprinsă între localitățile Cogealac și Gura Dobrogei.

Toate aeronavele de tipul celor implicate în catastrofele aviatice din seara zilei de 2 martie, MiG-21 LanceR, respectiv IAR 330 Puma, au fost consemnate la sol până la elucidarea cauzelor producerii prăbușirilor.


Aeronava MiG 21 LanceR decolase de pe Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, în jurul orei 19.50, iar la ora 20.03 a dispărut de pe radar, într-o zonă cuprinsă între localitățile Cogealac si Gura Dobrogei. Ulterior, elicopterul IAR-330 trimis să caute avuonul a dispărut şi el de pe radar. Pilotul raportase condiții de vreme nefavorabilă și primise ordin să se întoarcă la bază. În elicopter erau șapte militari, după ce doi salvatori pe mare din cadrul Forțelor Navale s-au alăturat echipei inițiale. Cei șapte militari morți în accident au vârste cuprinse între 29 și 57 de ani.

Ministrul apărării, Vasile Dîncu, a declarat că nu există, în acest moment, alte indicii legate de prăbușirea avionului MiG-21 Lancer în afară de condițiile meteo proaste și starea tehnică a aeronavei. Ministrul a exclus, de asemenea, posibilitatea unui atac asupra aeronavei.

Pilotul MiG-ului este în continuare căutat.

Mesaj de condoleanțe de la președinte și premier

ACTUALIZARE 2 MARTIE 23:40 Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj de condoleanțe, după ce 7 oameni au murit în urma prăbușirii unui elicopter IAR 330 Puma, în zona localității Gura Dobrogei, județul Constanța.

„În această noapte tragică pentru aviația din România, gândurile mele se îndreaptă spre familiile îndoliate și greu încercate de această pierdere dramatică. Le transmit condoleanțe și multă putere în aceste clipe dureroase!” a transmis președintele Klaus Iohannis.

De asemenea, premierul Nicolae Ciucă a transmis şi el un mesaj de condoleanţe.

„Sunt profund îndurerat de tragicul sfârșit al militarilor români care au pierit în această seară, în Dobrogea”, a scris Nicolae Ciucă pe Facebook. „ Vom păstra vie memoria celor căzuți în misiunile de apărare a României”, a spus premierul.

Șapte militari au murit în accidentul de elicopter

ACTUALIZARE 2 MARTIE, 23:20 În accidentul de elicopter au murit 7 persoane, informează Digi 24, care citează surse MApN.

ACTUALIZARE 2 MARTIE, 22:40 Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a confirmat că cinci militari aflaţi în elicopterul IAR-330 Puma au murit în urma prăbuşirii aparatului.

„Astăzi este o zi tristă pentru familia Armatei Române. Cei cinci membri ai echipajului elicopterului IAR 330-Puma, aflat în misiune de căutare-salvare pentru aeronava MiG 21 LanceR, au fost găsiți decedați în zona localității Gura Dobrogei, la aproximativ 11 km de aerodrom. Transmit condoleanțe familiilor îndurerate. Dumnezeu să îi odihnească în pace”, a spus ministrul Apărării.

În continuare se desfășoară misiuni de căutare a pilotului aeronavei MiG 21 LanceR.

ACTUALIZARE 2 MARTIE, 22:00 Cei 5 militari aflaţi la bordul elicopterului au decedat, au informat surse ISU pentru Digi 24.

Elicopterul trimis să caute MiG-ul a dispărut de pe radar și s-a prăbușit

ACTUALIZARE 2 MARTIE, 21:50 Elicopterul IAR 330-Puma, decolat, miercuri, 2 martie, în jurul orei 20.21, în misiune de căutare-salvare a aeronavei Mig 21 LanceR, a pierdut legătura radio cu turnul de control și a dispărut de pe radar în jurul orei 20.44, informează Ministerul Apărării.

Replica de Constanţa a difuzat imagini de la locul prăbuşirii.
sursa: digi24.ro

Trimiteți un comentariu

Mai nouă Mai veche

Recomand

Formular de contact