Întotdeauna fă ceea ce ți-e frică să faci.


 

Dacă ești implicat într-o relație care merge bine și pe care îți dorești să o continui, dar îți este teamă să te arăți vulnerabil sau să faci pași spre evoluția relației, cel mai probabil te confrunți cu o frică de angajament. 

Sursele acestei frici pot fi multiple, de la teama de a fi respins la sentimentul de nesiguranță cu privire la ceea ce poți oferi în relație, până la teama de relații în general, bazată pe experiențele trecute. 


Nu este neobișnuit ca oamenii care evită relațiile pe termen lung să se dovedească a avea probleme de angajament sau o teamă de angajament. 


Angajamentul este un termen larg, dar, în general, se rezumă la a te implica și dedica pentru o perioadă lungă de timp, fie că este un loc de muncă, un obiectiv, un oraș sau o relație. 


Deși plaja în care frica de angajament se manifestă este destul de largă, relațiile romantice sunt cele mai afectate de ea.   Semne că îți este frică de angajament Frica de angajament devine evidentă în timp, dar există și câteva semne timpurii pe care le poți urmări. 


Auto-sabotaj O persoană care are o teamă de angajament a experimentat de obicei un model familial sau o pierdere care a creat un sentiment de siguranță prin faptul că s-a simțit singură sau însingurată emoțional. 


Când o persoană cu frică de angajament simte că partenerul este pregătit să investească în relație, va sabota inconștient relația într-un mod care va tulbura lucrurile sau va duce la finalul prematur al relației, chiar dacă aparent lucrurile mergeau bine și nu exista niciun motiv să se termine.   

Nu reușești să faci planuri sau să te ții de ele Atunci când ai frică de angajament, te temi să faci orice fel de planuri. Acestea se pot referi la prezența la un eveniment peste trei luni sau la o vacanță de vară. 

De la cele mai mici acțiuni care ar putea fi făcute în cuplu până la evenimente majore, cineva cu teamă de angajament va simți o reticență în a merge mai departe alături de un partener și a planifica acțiuni pe termen mediu și lung.  

Emoțiile îți provoacă disconfort extrem Unele conversații sunt mai complicate decât altele și este firesc să te simți inconfortabil uneori. 

Cu toate acestea, disconfortul care te determină să eviți conversațiile emoționale sau să îți ascunzi emoțiile în mod repetat poate fi un semn al problemelor de angajament.


 Dacă bănuiești că ai putea avea o teamă de angajament, întreabă-te dacă ți se aplică oricare dintre următoarele situații sau comportamente: 

Ești mulțumit de relație, dar totuși petreci mult timp punându-ți întrebări Îți este inconfortabil să te gândești la viitorul relației Eziți să faci planuri 

Discuțiile despre progresul și viitorul relației te fac să te simți neliniștit Îți vine foarte greu să fii vulnerabil, chiar dacă partenerul tău încearcă să se implice emoțional Partenerul tău te întreabă adesea despre intențiile tale cu privire la relația voastră.


 El caută astfel claritatea pe care îți este greu să i-o oferi.  Nu te simți implicat emoțional sau conectat cu partenerul 

Care sunt cele mai comune greșeli de comunicare într-o relație Cum afectează frica de angajament relațiile Teama de angajament poate duce la încheierea relațiilor, dar, în unele cazuri, vorbim despre o prelungire dureroasă și fără sens a lucrurilor, mai ales dacă unul din parteneri se luptă să facă relația să meargă, iar celălalt nu contribuie emoțional. 


Cel mai probabil, cel care încearcă să facă lucrurile să meargă va trăi sentimente de frustrare, confuzie, furie, rușine și în cele din urmă va renunța la relație.  


Persoana care se teme de angajament poate experimenta sentimente de frică, îngrijorare și stres. Ea se va simți frustrată de sine însăși pentru că nu poate progresa în relație și va experimenta vinovăție văzând că produce suferință celuilalt. În unele cazuri, cel care manifestă teama de angajament se va simți frustrat că și celălalt nu lasă lucrurile așa și își dorește ca relația să progreseze.  


În cele mai distructive și dureroase situații, o persoană cu probleme de angajament poate sabota relația, distanțându-se complet, trecând prin caruseluri emoționale, amenințând cu despărțiri, trișând sau creând conflicte inutile ca mijloc de a scăpa. 

Cum să depășești teama de angajament În primul rând, este important să recunoaștem tiparele care au creat acest comportament, sunt de părere specialiștii. 

Ca să știi ce măsuri ai de luat, este necesar să știi de ce îți este frică de angajament. 


Poate fi vorba că nu ți-ai revenit după o relație eșuată din trecut sau îți este frică să repeți un tipar de relație toxică, fie pe care ai avut-o tu, fie la care ai fost martor. La un nivel mai profund, traumele din copilărie pot fi și ele responsabile de frica de atașament.  


Un terapeut te poate ajuta să explorezi motivele fricii tale de atașament, dar și să găsești căile prin care o poți remedia.  Un alt mod de a ameliora frica de angajament este să vorbești deschis despre asta cu partenerul. 

Este important ca celălalt să știe cu ce te confrunți, pentru a putea să te susțină să îți gestionezi gândurile și sentimentele care stau la baza fricii tale. Odată ce discutați deschis, acest lucru va ajuta la consolidarea relației voastre.  


Deși tiparul fricii de angajament este complex și poate fi dificil să îl oprești, odată ce ai înțeles cauzele care determină frica ta și ai deschis căile de comunicare cu partenerul, ești pe drumul cel bun și ai toate șansele să depășești această frică.  

Înțelegerea cauzei principale a fricii și comunicarea deschisă pot crea o cale către o relație profund împlinită.Trimiteți un comentariu

Mai nouă Mai veche

Recomand

Formular de contact