Alerta : Autoritățile ucrainene anunță un incendiu la cea mai mare centrală nucleară din Europa, ca urmare a bombardamentelor ruse

 
Un incendiu a izbucnit în noaptea de joi spre vineri la centrala nucleară Zaporijjia, cea mai mare din Europa, situată în orașul Enerhodar, din sud-estul Ucrainei, relatează CNN și BBC citând oficiali ucraineni. La rândul său, Casa Albă a transmis că monitorizează situația, iar Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat într-un mesaj pe Twitter că știe că sunt raportate bombardamente la centrala nucleară Zaporijjia și că este în contact cu autoritățile ucrainene în legătură cu situația.

ACTUALIZARE ORA 5:00. Luptele au încetat în apropierea centralei nucleare din Zaporijjia, iar nivelul de radiații este în prezent normal, deși incendiul continuă la instalație, a declarat vineri un purtător de cuvânt al centralei, citat de CNN.

Andrii Tuz a declarat că centrala nu a suferit daune critice, însă doar o singură unitate de generare a energiei din șase este operațională.

„O mulțime de echipamente tehnice au fost lovite” în atac, a declarat el pentru CNN.

Tuz a mai spus că atunci când pompierii au ajuns inițial să stingă incendiul, au fost întâmpinați cu focuri de armă și s-au întors din drum.

Centrala nucleară din Zaporijjia este cea mai mare din Europa, potrivit site-ului uzinei. Aceasta susține o cincime din totalul energiei electrice generate în Ucraina.

Centrala nucleară are în total șase unități, prima fiind conectată la rețeaua electrică în 1984, iar cea de-a șasea în 1995.

Zaporijjia este situată la aproximativ 200 de kilometri vest de orașul Donețk, pe teritoriul uneia dintre cele două republici autoproclamate recunoscute luna trecută de Rusia ca state independente.

ACTUALIZARE ORA 4:15.  Ucraina raportează că nu sunt modificări ale nivelurilor de radiații la Zaporijjia, iar Casa Albă anunță că președintele Joe Biden a vorbit la telefon cu președintele Volodimir Zelenski.

Autoritatea ucraineană de reglementare în domeniul nuclear a informat Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) că nu există „nicio schimbare în ceea ce privește nivelul de radiații la situl centralei nucleare de la Zaporijjia”, a transmis vineri AIEA pe Twitter.

Cel mai mare pericol, perturbarea răcirii reactorului

Un expert în arme nucleare a declarat pentru CNN că cea mai mare îngrijorare este că incendiul ar putea perturba răcirea reactorului de la centrală.

Până în prezent, radiațiile par să fie în limite  normale, în condițiile în care există detectoare „peste tot”, care ar fi capabile să depisteze orice variații ale radiațiilor, a spus Jeffrey Lewis. „Reactoarele sunt structuri mari, sigilate și din beton. Ele nu ar trebui să ia foc. Nu știm ce a provocat incendiul. Cea mai mare îngrijorare ar fi dacă un potențial incendiu ar sparge structura de izolare a reactorului, atunci ar putea deveni periculos”, a explicat Jeffrey Lewis, director al Programului de neproliferare pentru Asia de Est la Centrul James Martin pentru Studii de Neproliferare.

În plus, ar trebui să existe angajați în uzină, 24 de ore din 24, 7 zile din 7, care ar putea opri reactorul înainte ca focul să ajungă la el, a adăugat el.

„Cea mai mare teamă ar fi dacă zona de izolare ar fi avariată, să spunem, de o rachetă”, a mai spus expertul.

La rândul său, James Acton, director al Programului de politică nucleară de la Carnegie Endowment for International Peace, a declarat că cea mai mare îngrijorare ar fi dacă incendiul ar perturba sistemele de răcire ale reactoarelor. Dacă acestea nu se pot răci, combustibilul din interior s-ar putea supraîncălzi și reactoarele s-ar putea topi.

„Sunt sigur că reactorul a fost oprit, dar combustibilul din interior este încă radioactiv și necesită în continuare răcire. Trebuie menținut reactorul rece atât timp cât combustibilul se află înăuntru. Reactorul trebuie să fie ținut în permanență la rece”, a arătat el. În cazul în care răcirea s-ar opri, topirea ar putea interveni în câteva ore sau în câteva zile, în funcție de cât de mult material radioactiv are reactorul.


Dmitro Kuleba: Rușii trebuie să înceteze imediat focul!

Știrea inițială: 

Ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a scris vineri pe Twitter că armata rusă „trage din toate părțile” asupra centralei nucleare din Zaporijjia. „Rușii trebuie să înceteze IMEDIAT focul, să permită accesul pompierilor, să stabilească o zonă de securitate!” a cerut Kuleba. Ministrul spune că dacă centrala ar exploda, dezastrul ar fi de 10 ori mai mare decât cel de la Cernobîl.

La rândul său, primarul orașului Enerhodar a declarat că pompierii nu reușesc să ajungă la incendiu. Potrivit primarului Dmitro Orlov, incendiul a fost provocat de „tirurile continue ale inamicului asupra clădirilor și unităților centralei”. 

Orlov afirmase anterior că se dau lupte intense între forțele ucrainene și rusești la periferia orașului aflat pe malul Niprului. „O luptă crâncenă este în curs de desfășurare pe căile de acces către centrala nucleară Zaporijjia. Luptătorii Gărzii noastre Naționale se apără. Există victime, dar numărul exact și starea lor nu pot fi determinate în aceste circumstanțe”.

Trupele rusești încercaseră să intre în oraș cu tancuri și să captureze uzina încă de miercuri, dar locuitorii și angajații s-au adunat în jurul uzinei și pe drumurile din jurul acesteia.

bombardamente zaporijjia profimedia-0666249933
Bombardamente la centrala nucleară Zaporijjia suprinse pe o cameră de supraveghere Foto: Profimedia Images

Primar: Pompierii nu pot ajunge la incendiu

„O amenințare la adresa securității mondiale!!! Ca urmare a bombardamentelor neîncetate ale inamicului asupra clădirilor și unităților celei mai mari centrale nucleare din Europa, centrala nucleară Zaporijjia este în flăcări!!!” a transmis Orlov pe Facebook. „Vă cer: opriți-vă! Opriți imediat tirurile asupra centralei nucleare din Zaporijjia”, a mai spus primarul într-un mesaj video.

„Centrala electrică din Zaporijjia anunță că există o amenințare la blocul său nr.1! Incendiul de la centrală continuă. Pompierii nu pot ajunge la locul incendiului”, a avertizat el.

Primarul a mai spus că nu există alimentare cu apă sau electricitate în oraș, din cauza asaltului.

Zaporizhzhia Nuclear Power Plant
Centrala nucleară de la Zaporijjia, din sud-estul Ucrainei, în 2019 Foto: Profimedia Images

Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, ceruse joi tuturor forțelor militare să se abțină de la violențe în apropierea centralei.

„Orice accident provocat ca urmare a conflictului militar ar putea avea consecințe extrem de grave pentru oameni și pentru mediu, în Ucraina și în afara ei”, avertizase directorul AIEA.

În urmă cu o săptămână, forțele ruse au preluat controlul asupra sitului nuclear de la Cernobîl, iar oficialii ucraineni au raportat că nivelurile de radiații au fost depășite în mai multe locuri din zonă la momentul respectiv, dar Rusia a negat.

Digi24.ro

Trimiteți un comentariu

Mai nouă Mai veche

Recomand

Formular de contact